Γιατί Ανυπότακτο Αγρίνιο

Γράφει η Ιωάννα Στεργίου, Πανεπιστημιακός 





Τις τελευταίες μέρες κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις των παρατάξεων στο Αγρίνιο που πλήθος κόσμου τις παρακολούθησε, άλλοτε με πάθος κι άλλοτε σχεδόν από υποχρέωση. Μια υποχρέωση που γεννιέται εθελούσια ή από την αδυναμία η πολιτική να αποσχιστεί από διαπροσωπικές σχέσεις και φόβους. 

Στις περισσότερες από τις συγκεντρώσεις ή όσες από αυτές έμμεσα ή άμεσα παρακολούθησα υπήρξε η κινηματογραφική απόδοση ενός πρωταγωνιστή, ενός κυρίαρχου προσώπου που θα οδηγήσει την πόλη στη Γη της Επαγγελίας. Κάτω από τις φτερούγες του ικανού αρχηγού συσπειρώνονται υποψήφιοι χαμογελαστοί και φιλικοί αγωνιώντας εάν θα κερδίσουν την πολυπόθητη θέση. Απέναντι σε αυτό το σχήμα της πατρωνίας, στέκεται με άλλους όρους το Ανυπότακτο Αγρίνιο. Συλλογικά και όχι μονοπρόσωπα, διαχρονικά και όχι συγκυριακά, πολιτικά και όχι ως politic-tainment, με δράσεις κι όχι εντυπωσιασμούς. Κι ίσως αυτή να είναι και η γοητεία του. Συνεχίζει να μιλά πολιτικά σε μια εποχή που η πολιτική έγινε εργαλείο μάρκετινγκ. Παρουσιάζει εναλλακτικές πολιτικές δράσης και διεκδίκησης απέναντι πια στο θέαμα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή στις προσποιητές χειραψίες οικειότητας στα καφενεία. Διεκδικεί την ψήφο για να παλέψει για όσα προασπίζεται με συνέπεια τόσα χρόνια, να αυτονομηθεί ο ρόλος των δήμων. Να σταματήσει ο δήμος να είναι διαχειριστής μιας ανάλγητης πολιτικής που απορροφά κοινωνικούς κραδασμούς, ενισχύει την υποταγή και παζαρεύει θέσεις και συμμαχίες. 

Απέναντι στην παντοδυναμία μιας επηρμένης κυβέρνησης που στήνει προπύργια σε δήμους και περιφέρειες, που πείθει πως όσο ζοφερός κι αν είναι ο βίος σου άλλη διέξοδος δεν υπάρχει, που τη θατσερική αυτή ρητορική επιβεβαιώνουν οι δημοτικές παρατάξεις στην πλειοψηφία τους—όταν τουλάχιστον δεν βυθίζονται σε γκροτέσκες υποσχεσιολογίες, πρέπει να χαράξουμε εναλλακτικές, να συμβάλλουμε έμπρακτα και στρατηγικά στην επίτευξη μικρών ή μεγάλων νικών, να εμπιστευτούμε τους συλλογικούς αγώνες. Κι αν μοιάζει ουτοπικός ο στόχος είναι γιατί αδυνατούμε πλέον να φανταστούμε μια άλλη κοινωνία. Ένα άλλο Αγρίνιο. Ένα Αγρίνιο που θα μας συμπεριλαμβάνει όλες και όλους.

Σε όσες/ους δεν υποτάσσονται σε μια προαποφασισμένη από άλλους μοίρα

Σε όσες/ους εμπιστεύονται τη δύναμη των συλλογικοτήτων

Σε όσες/ους θέλουν ανθρώπους που θα βρίσκονται εκεί και την επόμενη μέρα

Σε όσες/ους δεν αρκούνται στη χειραψία της παράστασης

Για όλες και όλους που θέλουν ένα πραγματικά Ανυπότακτο στη σήψη Αγρίνιο 

Γ.Σ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω