Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ή ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ; Στο Χέρι σου Είναι.



Ζαραβίνας Μιχάλης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Κλεισθένης 6ος αιώνας π.Χ..Αθηναίος πολιτικός.Έθεσε τις βάσεις για τη Δημοκρατική Μεταρρύθμιση της Αθήνας.Χώρισε την Αττική σε 3 βασικούς Δήμους, το Άστυ, τα Παράλια και τη Μεσογαία. Με το σύστημα των Τριττυών (θεωρητική μονάδα) χώρισε τον κάθε Δήμο σε 10 Τριττύες, δημιουργώντας συνολικά 30. Πήρε 1 Τριττύν από το Άστυ, 1 από τα Παράλια και 1 από τη Μεσογαία και έφτιαξε μια Νέα Φυλή. Το ίδιο έκανε με όλες τις Τριττύες, φτιάχνοντας 10 Νέες Φυλές. Με αυτόν τον τρόπο οι Πλούσιοι Ευγενείς έπαψαν να αποτελούν μόνοι τους μια Ισχυρή Τάξη και αναμείχθηκαν με τους υπόλοιπους Πολίτες. Οι Πολιτικοί σταμάτησαν να ωφελούν τους κατοίκους μιας μόνο περιοχής, αφού τώρα υπήρχαν Τριττύες και από τις 3 περιοχές σε μία Φυλή. Έδωσε όλη την Εξουσία στην Εκκλησία του Δήμου. Από αυτήν πια εκλέγονταν και οι Δέκα Στρατηγοί που διοικούσαν όχι μόνο το Στρατό αλλά και το ίδιο το Κράτος. Η Βουλή των 400, όργανο που θέσπισε ο Σόλωνας, αντικαταστάθηκε από νέα Βουλή με 500 Βουλευτές που κληρώνονταν κάθε χρόνο, 50 από κάθε Φυλή. Έτσι όλοι οι Πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε Βουλευτές. Έργο της Βουλής ήταν να προετοιμάζει τα θέματα που θα συζητούσε η Εκκλησία του Δήμου. Για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον Οστρακισμό.
Η Δημοκρατία, μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των Αρχαίων Ελλήνων, γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πολίτευμα που δίνει σε όλους του Πολίτες το Δικαίωμα και ταυτόχρονα το Καθήκον να συμμετέχουν στη Διακυβέρνηση του Κράτους. Έτσι έπαψαν η Καταγωγή, η Συγγένεια, η Κοινωνική Τάξη και η Οικονομική Κατάσταση να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Ο Κλεισθένης "έδωσε την Πολιτεία στον Λαό", όπως έγραψε αργότερα ο Αριστοτέλης.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΙOΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ & την δημιουργία Κέντρου Θεατρικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο



Του Λεωνίδα Φραγκούλη – Αρχιτέκτονα
Υποψήφιο δημοτικού συμβούλου με το Ανυπότακτο Αγρίνιο

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν 6 αρχαία θέατρα !!! χωροθετημένα πάνω σε μια νοητή διαδρομή από Νότο προς Βορά: Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Οινιάδες, Στράτος, Άργος Αμφιλοχικό. Σπάνια κληρονομιά, απίστευτος πλούτος για την περιοχή μας. Για τα 4 από αυτά έχουν ήδη εκπονηθεί οι μελέτες αποκατάστασής τους, ενώ για το θέατρο Στράτου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Μόνο για το θέατρο του Άργους δεν έχει ξεκινήσει μελέτη, διότι βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο, με συνέπεια να προηγείται η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανέβασε, το καλοκαίρι του ’18, παραστάσεις σε όλα τα θέατρα πλην του Άργους. Με την ελεγεία του Λόρκα «το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», ακούστηκε ποιητικός λόγος ίσως για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια στα θέατρα της Μακύνειας, της Καλυδώνας και της Πλευρώνας. Τον Αύγουστο του ’16, στο αρχαίο θέατρο Στράτου, η εκφορά τραγικού ποιητικού λόγου από την Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην «Εκάβη μια πρόσφυγας» γέμισε το αρχαίο θέατρο με κόσμο δημιουργώντας ένα συν-κινητικό περιβάλλον όχι μόνο λόγω της παράστασης αλλά και λόγω της ιστορικότητας και της αρχιτεκτονικής επιβλητικότητας του θεατρικού χώρου. Όσο για το θέατρο Οινιαδών, είναι γνωστό ότι φιλοξενεί το θερινό φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου που φέτος θα κλείσει τα 33 χρόνια λειτουργίας.