ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΙOΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ & την δημιουργία Κέντρου Θεατρικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο



Του Λεωνίδα Φραγκούλη – Αρχιτέκτονα
Υποψήφιο δημοτικού συμβούλου με το Ανυπότακτο Αγρίνιο

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν 6 αρχαία θέατρα !!! χωροθετημένα πάνω σε μια νοητή διαδρομή από Νότο προς Βορά: Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Οινιάδες, Στράτος, Άργος Αμφιλοχικό. Σπάνια κληρονομιά, απίστευτος πλούτος για την περιοχή μας. Για τα 4 από αυτά έχουν ήδη εκπονηθεί οι μελέτες αποκατάστασής τους, ενώ για το θέατρο Στράτου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Μόνο για το θέατρο του Άργους δεν έχει ξεκινήσει μελέτη, διότι βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο, με συνέπεια να προηγείται η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανέβασε, το καλοκαίρι του ’18, παραστάσεις σε όλα τα θέατρα πλην του Άργους. Με την ελεγεία του Λόρκα «το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», ακούστηκε ποιητικός λόγος ίσως για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια στα θέατρα της Μακύνειας, της Καλυδώνας και της Πλευρώνας. Τον Αύγουστο του ’16, στο αρχαίο θέατρο Στράτου, η εκφορά τραγικού ποιητικού λόγου από την Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην «Εκάβη μια πρόσφυγας» γέμισε το αρχαίο θέατρο με κόσμο δημιουργώντας ένα συν-κινητικό περιβάλλον όχι μόνο λόγω της παράστασης αλλά και λόγω της ιστορικότητας και της αρχιτεκτονικής επιβλητικότητας του θεατρικού χώρου. Όσο για το θέατρο Οινιαδών, είναι γνωστό ότι φιλοξενεί το θερινό φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου που φέτος θα κλείσει τα 33 χρόνια λειτουργίας.

Άλλωστε ο Νομός είναι γεμάτος θεατρικές σκηνές και ερασιτεχνικές ομάδες που καλλιεργούν σε καθημερινή βάση την θεατρική τέχνη. Η δραστήρια ομάδα πολιτών «Δρω» υποστηρίζει και διεκδικεί με σθένος την υλοποίηση της πρότασης για μια «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» που εκπονήθηκε από το σωματείο «Διάζωμα» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Ακαρνανικών Ορέων». Η «Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος» συχνά λαμβάνει μέριμνες για την προβολή και την γνωριμία με τα θέατρα του τόπου μας και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεχίζει να παράγει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο σχετικά με αυτούς τους πολύτιμους χώρους.
Σε όλα τα παραπάνω στηρίζεται η πρόταση του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ σχετικά με την θέσπιση ενός Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαιοελληνικού Δράματος που θα μπορούσε να λειτουργήσει με την μορφή ενός Οργανισμού στον οποίο να συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών με τα εδώ τμήματά του, οι Δήμοι του Νομού, η Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και όποιος άλλος φορέας διατηρεί ειδικό ενδιαφέρον. Ακόμη, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, το εν λόγω εγχείρημα θα μπορούσε άνετα να προσελκύσει ένα ακόμη τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο: Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών αφού θα μπορεί να λειτουργεί περιστοιχισμένο από τους κατ’ εξοχήν εμβληματικούς χώρους επιτέλεσής του. Τελικά, η ευόδωση των δύο αυτών στοχεύσεων και η συνέργειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία του Κέντρου Θεατρικών Σπουδών Αιτωλοακαρνανίας, θέτοντας έτσι τον Νομό σε περίοπτη θέση στα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα.
Πιστεύουμε στο εφικτό της πρότασής μας, γιατί το Θέατρο ως πηγή εκφραστικής δύναμης και πολιτισμού μπορεί να βρει στον Τόπο μας τις ιδανικές συνθήκες πειραματισμού και μελέτης του, στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής ανάπτυξης, της οποίας τα οικονομικά οφέλη θα αποτελούν ένα μόνο μέρος της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω