Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Πάρε την πόλη στα χέρια σου!
Μία πρόταση-κάλεσμα προς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κάθε γένους και απόχρωσης
του Χάρη Ταμπάκη,
υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου
με τον συνδυασμό του Ανυπότακτου Αγρινίου

Δεν χρειάζεται δα και πολλή φιλοσοφία… Μία πόλη είναι ένας πολύπλοκος οικισμός ανθρώπων που εργάζεται αναδιατάσσοντας ποικιλοτρόπως το φυσικό τοπίο. Ποιες είναι άραγε οι πρότερες και βασικές ανάγκες με τις οποίες πρέπει να αναμετρηθεί η πολιτική της αρχή; Ας απαντήσουμε επ’ αυτού: απόβλητα, αποχέτευση, υδροδότηση, οδικό δίκτυο. Αποφεύγω να μνημονεύσω άλλες ανάγκες, διότι αποτελούν τομείς λιγότερο επείγοντες.
Κατά κανόνα βέβαια οι δημοτικοί άρχοντες εμφανίζουν οίστρο ενδιαφέροντος για τη βελτίωση του οδικού δικτύου παραμονές των εκλογικών διαδικασιών, οπότε δεν αξίζει να σταθεί και πολύ κανείς σ’ αυτού του τύπου την ψηφοθηρική λιβιδώ. Η υδροδότηση βαίνει προς βελτίωση, αν δεν απατώμαι, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες και την υποσχεθείσα χρηματοδότηση ανανέωσης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Την αποχέτευση δεν θα ήθελα να τη θίξω προς ώρας, διότι είναι θέμα υπόγειο και ιδιαιτέρως ερεβώδες δι’ εμέ. Το ενδιαφέρον μου στρέφεται προς τον τομέα των αποβλήτων στερεάς μορφής, δηλαδή των απορριμμάτων. Ποια είναι άραγε η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη;
Προφανώς η κατάσταση είναι δυσμενής, για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί κάδοι συλλογής απορριμμάτων συχνά μεταβάλλονται σε εστίες μόλυνσης, τόσο για τους περίοικους όσο και για τους εργαζόμενους του Δήμου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το σύστημα ανακύκλωσης το οποίο εφαρμόζεται δεν αποδίδει. Η συλλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται με τρόπο σύμμεικτο, που είναι ο λιγότερο αποδοτικός, διότι συχνά καταλήγουν στους κάδους διαφόρων ειδών ρυπαρότητες και αποβαίνει ιδιαιτέρως κοπιώδης ο διαχωρισμός των υλικών. Οπότε συχνά οι γαλάζιοι κάδοι δεν διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο από τους πράσινους… Αναρωτιέται επίσης κανείς πού καταλήγουν τα περιεχόμενα των κάδων ανακύκλωσης, και αν γίνεται πράγματι διαλογή και ανακύκλωση των υλικών που συλλέγονται. Οι πληροφορίες μας, ομολογουμένως όχι εμπεριστατωμένες, αναφέρουν ότι οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές.