Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Γιατί ΑνυπότακτοΤο παρόν σχόλιο δεν φιλοδοξεί -καθ' υπέρβαση της γράφουσας- να προσφέρει μια εις βάθος πολιτική ανάλυση, μάλλον αποτελεί μια προσπάθεια διαχωρισμού από τον έως τώρα κωμικοτραγικό τρόπο παρουσίασης της στελέχωσης των ψηφοδελτίων.

Ηλέκτρα Καλαϊτζοπούλου | Βιολόγος, 
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το Ανυπότακτο Αγρίνιο

Εκδηλώσεις που παρουσιάζονται υποψήφιοι όχι για κάτι που έκαναν, πολλές φορές ούτε για κάτι που υποστηρίζουν πως θα κάνουν. Έτσι οι εκλογές είναι μια γιορτή που ο πιο άνετος οικονομικά σχεδιασμός προσφέρει το καλύτερο πανηγύρι, το πιο ελκυστικό θέαμα, δίνοντας «θέσεις» στο ψηφοδέλτιό του. Αν δεν συμμετέχεις σε αυτό μπορείς να θαμπωθείς από τη φιέστα, σαν να βλέπεις χιλιοπαιγμένο έργο στην τηλεόραση και να σχολιάζεις στο facebook με μοναδικό αποτέλεσμα την ωραιοποίηση της μιζέριας για ευκολότερη «κατάποση».
Το 2014 μια μικρή ομάδα ανθρώπων, αλλά με αναφορές στην καθημερινότητα της πόλης ίδρυσε ένα ανεξάρτητο δημοτικό σχήμα ξεπερνώντας μια σειρά από αντιξοότητες (χρονικές, νομικές, οικονομικές) δήλωσε υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές και εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο (τον νυν υποψήφιο δήμαρχο Στέλιο Μερμίγκη).
Στα χρόνια που ακολούθησαν χαράχτηκε μια μάλλον παράδοξη για τα δεδομένα της πόλης και των παρατάξεων πορεία. Αν και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης μας ήταν ένας συμμετείχε με θέσεις και απόψεις σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο όργανο, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΝΤΑΣ την «Ανοιχτή Συνέλευση ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ» και όχι αντιπροσωπεύοντάς την. Στόχος και επιδίωξη μας είναι αυτή η διαδικασία της Συνέλευσης να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Κόσμος που δεν είχε περγαμηνές στην αριστερά, ήξερε ή μάθαινε όμως να την υπηρετεί, στην καθημερινότητά του, στη δουλειά του, στο κίνημα.
Αυτή η πορεία μετράει εκατοντάδες τοποθετήσεις και ψηφίσματα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, όμως κατά βάση μετράει κόσμο που ήρθε κοντά μας γιατί δουλεύει και παλεύει μαζί μας στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, των εμποροϋπαλλήλων, του επισιτισμού, σπουδάζει, είναι άνεργος, έχει μεταναστεύσει σε άλλη πόλη ή και χώρα, αλλά έχουμε βρεθεί πλάι στους αγώνες για τη διατήρηση των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι το νερό και το ρεύμα, η υπεράσπιση και η στήριξης των αγροτών, των μεταναστών, των πληγέντων από τις δολοφονικές πυρκαγιές, των πλημμυροπαθών κατοίκων του Δήμου μας. Έχουμε δώσει μάχες για το πάρκο, για τα σκουπίδια, για τον πολιτισμό, για την αξιοπρέπεια.

Ας ξανασυστηθούμε λοιπόν.
Οι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ υποψήφιοι δεν εμφανίζονται σε κάρτες και ακριβά φυλλάδια, δεν περιφέρουν τη φάτσα τους, δεν διαφημίζουν τα βιογραφικά τους (αν και πλούσια), μάλλον δεν θα τους δείτε να περιφέρονται προεκλογικά και σίγουρα δεν θα τους δείτε να αλληλοσπαράζονται στη μάχη του σταυρού! Οι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ υποψήφιοι αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε κάποιο γραφείο, σε κάποιο ιατρείο, παραδίδουν σε κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο, ή σερβίρουν σε κάποιον τον καφέ του. Άλλοι, ετοιμάζονται να γυρίσουν στον τόπο που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, άλλοι φοιτούν και ετοιμάζονται για εξεταστική, κάποιοι είναι ξάπλα σε νοσοκομεία και αγωνιούν για το τι λέμε. Εκεί θα τους βρείτε. Εκεί να τους βρείτε. Γιατί δεν είναι κλεισμένοι σε κομματικά γραφεία, είναι δίπλα μας. Αναιρώντας λοιπόν τον διαδικτυακό αστεϊσμό για τους εκατοντάδες χιλιάδες υποψηφίους, οι δικοί μας υποψήφιοι δεν είναι πολλοί, είναι η κοινωνική πλειοψηφία! Είναι αυτοί που εμπνέουν ένα συλλογικό μέλλον, με νικηφόρα αφήγηση, μακριά από την ατομικότητα και τη συλλογική κατάθλιψη μακριά και από την ανάθεση ευθύνης μέχρι να είμαστε πιο έτοιμοι. Εμείς μ’ αυτούς τους ανθρώπους παλεύουμε, σ’ αυτούς «βγάζουμε την υποχρέωση».

Στις 26 Μάη, ψηφίζουμε για τις 27, όχι για αυτό που μας έταξαν στις 25. Ψηφίζουμε για συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια. Ψηφίζουμε ανυπότακτα και ανατρεπτικά.

Με ενάμιση "ΚΛΕΙΣΤΟ" για 100.000 δημότεςΤυχερός, σκέφτηκαν οι συνυποψήφιοι με το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, όταν λόγω ειδικότητας και επαγγέλματος, ανέλαβα να γράψω δυο λόγια για τις «Αθλητικές Υποδομές» του Δήμου Αγρινίου. Ως επαγγελματίας του Αθλητισμού όμως -αλλά κυρίως ως γονέας τριών παιδιών- δε νιώθω καθόλου τυχερός σχετικά με τους χώρους άθλησης στην πόλη μας. Ο βασιλιάς είναι τόσο γυμνός, που εύκολα θα τον έλεγες και ξεβράκωτο.

Ζαραβίνας Μιχάλης | Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Προπονητής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Σχεδόν πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που έγινε το Στάδιο στο Αγρίνιο. Από τότε κανένα «ολόκληρο» γήπεδο δεν ξανάγινε.
- Το Κλειστό στην Αερογέφυρα;
Ολόκληρο είπαμε. Το Κλειστό στην αερογέφυρα είναι Μισό. Τόσο Μισό, που χαρακτηρίζει όλους αυτούς που έπαιρναν και παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν όλους τους κατοίκους του Αγρινίου. Τόσο Μισό, που δεν χωράει ούτε αυτούς που -είτε θεσμικά είτε στο παρασκήνιο- επέβαλλαν αυτή τη λειψή κατασκευή ούτε τις ομάδες καλαθοσφαίρισης που δεν το θέλουν για αγώνες και προπονήσεις.

Ολόκληρος ο Δήμος λοιπόν, σχεδόν 100.000 κάτοικοι, με ένα Κλειστό Γυμναστήριο και Μισό, χωρίς απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με αποσπασματικές παρεμβάσεις αμέσως μετά από μεγάλες και πολυδάπανες ανακαινίσεις από την κεντρική διοίκηση. Χρήματα στο κενό! Τραγική ειρωνεία: πέρυσι ο Δήμος διοργάνωσε το 45ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Παίδων. Την ίδια στιγμή οι παίδες αθλητές της πόλης μας απαγορευόταν να κάνουν προπονήσεις στο Κλειστό. Δεν έφταναν οι ώρες. Αυτό είναι το όραμα που είχαν και έχουν για την πόλη μας. Μικρή - Ελεγχόμενη - Χωρίς Υποδομές και Αναπτυξιακές Προοπτικές.

Το Κολυμβητήριό μας ανακαινισμένο και αυτό. Εκεί κολυμπώ και εγώ. Συνεχίζουμε οι δημότες, το 2019, να πληρώνουμε για να αθλούμαστε σε πισίνα με χλώριο. Και ας υπάρχουν άλλες, σαφώς καλύτερες για την ανθρώπινη υγεία μέθοδοι καθαρισμού του νερού. Πιστή η Δημοτική μας Αρχή στο χλώριο.

Τα υπόλοιπα γήπεδα, κυρίως ποδοσφαίρου, στο σύνολο της περιφέρειας του Δήμου μας στέκουν χωρίς την απαραίτητη υποδομή λειτουργικά και καθαρά αποδυτήρια, χώρους εξυπηρέτησης και υγιεινής θεατών, μικρό έστω ιατρείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, προσωπικό και συντήρηση του αγωνιστικού και των υπολοίπων χώρων.

Τα γήπεδα της γειτονιάς, αυτά που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της πόλης μας και να συγκεντρώνουν τα παιδιά και τη νεολαία μας, να βοηθούν στην ποιοτική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου, είναι τόσο λίγα, όχι για όλα τα αθλήματα και τόσο παλιά που καθίστανται δυσλειτουργικά. Όμοια με τα γήπεδα στα προαύλια των σχολείων. Χωρίς μαλακούς τάπητες, επαρκή φωτισμό και φύλαξη.

Φυσικά ούτε λόγος για σηματοδοτημένες διαδρομές και μονοπάτια τρεξίματος - περπατήματος ή ποδηλάτου, θεματικών πάρκων αθλητικού περιεχομένου κ.λπ..
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η διαχείριση αυτών έστω των Αθλητικών Υποδομών. Ο κανονισμός λειτουργίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς διαβούλευση αλλά και πέρα από κάθε λογική ισότητας των δύο φύλων και των διαφορετικών αθλημάτων. Πριμοδοτεί συγκεκριμένα αθλήματα, υποβαθμίζει τον γυναικείο αθλητισμό και τα υπόλοιπα αθλήματα, προάγει τη γραφειοκρατία. Πουθενά πρόβλεψη για Κ.Φ.Α. στους αθλητικούς χώρους προς βοήθεια των δημοτών. Παραχωρεί σε μεγάλο βαθμό τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες ομάδες και αθλήματα και αυτό αποτυπώνεται και στις υποψηφιότητες για τις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Έτσι ακόμα και αυτές οι λίγες αθλητικές υποδομές δεν είναι δικές μας, δεν είναι όλων των Αγρινιωτών, αλλά όσων έχουν προνομιακή πρόσβαση.

- Και τώρα τι μπορούμε να αλλάξουμε;
Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν είναι όμως έτσι. Δεν πρέπει καθόλου να είναι έτσι, γιατί αυτό θα συνεχίσει να γίνεται σε κάθε έργο, σε κάθε σχεδιαζόμενη υποδομή• στο Πάρκο, όπου δεν προβλέπονταν καθόλου αθλητικοί χώροι, στα σχολεία που σχεδιάζονται χωρίς αθλητικές υποδομές, στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Κάποιοι έχουν την ευθύνη για το ότι στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν σήμερα προπονητήρια για τα παιδιά μας. Μας λείπει αφάνταστα ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο προδιαγραφών, που θα προσθέσει υπεραξία στην πόλη και θα επιτρέψει την ανάληψη μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και άλλων εκδηλώσεων, που θα βοηθήσουν την εξωστρέφειά της.

Θα συνεχιστεί αυτό αν δεν απαιτήσουμε και με την ψήφο μας αλλαγή αυτής της κατάστασης και της πρακτικής.

Καταγραφή όχι μόνο της υπάρχουσας κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των αναγκών όλων των δημοτών και όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης.
Σχεδιασμός παρεμβάσεων, συντήρησης - συμπλήρωσης – βελτίωσης και νέες εγκαταστάσεις, που θα λαμβάνει υπόψη του και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης.
Κεντρική διαχείριση των εγκαταστάσεων προς όφελος όλων των δημοτών, με πλήρη διαφάνεια.
Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτονομία των εγκαταστάσεων, που όχι μόνο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους, αλλά θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και τον τόπο που ζούμε.