Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019

Συμμετοχικός προϋπολογισμός ρεαλιστικό εργαλείο η φαντασίωση;του Γιώργου Κατσιπάνου - Μηχανολόγου Μηχανικού
Υποψήφιου Δημοτικού συμβούλου με το Ανυπότακτο Αγρίνιο 

Ζώντας στην εποχή όπου τα ψήγματα της Δημοκρατίας στην καθημερινότητά μας συνεχώς λιγοστεύουν, η έννοια του συμμετοχικού προϋπολογισμού μοιάζει με ουτοπία. 
Τι είναι όμως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός; Από πότε υπάρχει; Μπορεί άραγε να λειτουργήσει στα όρια ενός Δήμου και δη του Αγρινίου;

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές χώρες του κόσμου όπως οι Σκανδιναβικές αλλά και στην Αγγλία όπου χρηματοδοτείται πλέον επίσημα από την Βρετανική κυβέρνηση.
Ο πολίτης, με την «συμμετοχή» του σε αποφάσεις προτεραιοτήτων αναγκαίων έργων και του προϋπολογισμού τους, μετατρέπεται από άβουλη οντότητα σε ενεργό Δημότη και λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που τον αφορούν, αισθανόμενος ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί αυτόνομα και υπέρ του, απαγκιστρωμένη από παλιές και παρωχημένες μεθόδους. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά μειώνοντας ταυτόχρονα την διαφθορά και εξασφαλίζεται ότι οι δημόσιοι πόροι χρησιμοποιούνται με διαφάνεια. Μοναδικά κριτήρια των συμμετοχικών αποφάσεων αποτελούν οι αξίες, οι ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών και όχι των εργολάβων της ζωής τους.

Είναι δυνατόν όμως ένα τέτοιο εργαλείο να εφαρμοστεί στον Δήμο Αγρινίου; 
 Η απάντηση είναι ΝΑΙ, για δύο πολύ απλούς λόγους:
 Πρώτος λόγος, γιατί έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία. Ήδη από το 2016 στον δήμο Κηφισιάς γίνονται λαϊκές συνελεύσεις και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός λειτουργεί άψογα. Επίσης, από το 2017 στον Δήμο Ιωαννιτών ο συμμετοχικός προϋπολογισμός γίνεται μέσω ανοιχτής ψηφιακής πλατφόρμας όπου ο πολίτης με μία απλή εγγραφή μπορεί να πάρει μέρος στις αποφάσεις του προϋπολογισμού. 

Δεύτερος λόγος είναι ότι η έννοια του συμμετοχικού προϋπολογισμού εμπεριέχεται ήδη στα θεσμικά όρια του ‘Κλεισθένη’.
 Επομένως ΝΑΙ μπορεί να εφαρμοστεί και στο δήμο Αγρινίου, αρκεί να υπάρχουν η πολιτική βούληση και οι σωστές προτάσεις. 

Εμείς στο Ανυπότακτο Αγρίνιο θα παλέψουμε σθεναρά για την εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, προκειμένου να φέρουμε τον πολίτη και τον πολιτικό διάλογο στο προσκήνιο.

Η ελεύθερη επιλογή στα τραπεζοκαθίσματα της πόλης μου


Του Ανδρέα Γκουρνέλου | Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με το Ανυπότακτο Αγρίνιο

Η Δημοτική Αρχή είναι για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά. Αποφασίζει για τους πολλούς και τον ένα. Η διάθεση προς εκμετάλλευση ελεύθερων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων είναι ένα από αυτά τα θέματα που μπορεί κάποιος να ορίσει ως μικρο-μεγάλο. Μικρό διότι δεν έχει τη σημαντικότητα ενός έργου υποδομής – ιδίως κοινής ωφέλειας - και μεγάλο καθώς αφορά δυνητικά στο σύνολο των δημοτών.Ο κανονισμός λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, που αφορά μεταξύ άλλων και στους όρους κατάληψης ελεύθερων χώρων προς εκμετάλλευση είναι μέλημα του ΟΤΑ και η εύρυθμη λειτουργία του έγκειται στην συνεργασία του τριγώνου ΟΤΑ - Δημοτική Αστυνομία - Πολεοδομία. Στο δήμο μας εχει γίνει από δεκαετίες ευρεία αστικοποίηση και την τελευταία δεκαετία η πόλη μαστίζεται από ανεργία. Δεν ξέρω αν η συνεπαγωγή ανεργία - ελεύθερος χρόνος - καφές λειτουργεί με τέτοιους όρους και ευθεία αναλογία πάντως τριγύρω υπάρχουν πολλά καφέ και χώροι εστίασης. Πάρα πολλά. Και αυξάνονται και πληθαίνουν. Καταπώς φαίνεται οι επιχειρηματίες (και μεγάλο τμήμα των συνδημοτών) έτσι αντιλαμβάνονται την αστική ανάπτυξη, όπου απουσιάζει εντελώς η έννοια της αειφορίας δηλαδή της οικονομικής ευρωστίας με ισότητα στην κοινωνική ένταξη, προστασίας του αστικού περιβάλλοντος και όρους καλής διακυβέρνησης της Πόλης με τον πολλαπλασιασμό αλλά το ταχύτατο ανοιγοκλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων. Από τη κοινωνικοπολιτική θεματική και συζήτηση φαίνεται να απουσιάζει εντελώς η αναφορά σε εκμετάλλευση ελεύθερων χώρων με πάρκα πρασίνου (αναψυχής, περιπάτου, διασκέδασης) ή/και επιστημονικά, διοικητικά, τεχνολογικά πάρκα ούτε καν τέτοιες προεκλογικές μέρες, έτσι για τα προσχήματα έστω.