Τα Δεκεμβριανά και το παρόν

3 Δεκέμβρη 1944. Μαύρη επέτειος για το Ελληνικό κράτος, την αστική δημοκρατία και όσους από μας επιλέξουμε να έχουμε συλλογική και ιστορική μνήμη.

Γράφει ο Γιώργος Κατσιπάνος



Σαν σήμερα λοιπόν έγινε η λαϊκή διαμαρτυρία στην Αθήνα εναντίον των πρωτοφανών διαταγών που είχε δώσει η Βρετανική διοίκηση.

Εδώ ήταν και το μεγάλο λάθος που έκανε το ΚΚΕ, που υπέγραψε δηλαδή την συμφωνία Καζέρτας αφού σε αυτή μεταξύ των άλλων αναγνωριζόταν σαν αρχιστράτηγος όλων των Ενόπλων δυνάμεων  Βρετανός Ρόλαντ Σκόμπυ. Ο κ. Σκόμπυ λοιπόν το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ. Όχι όλων των δυνάμεων που υπήρχαν εκείνη την περίοδο αλλά μόνο του ΕΛΑΣ. Αυτό σήμαινε ότι οι υπόλοιπες οργανώσεις όπως ο ΕΔΕΣ η Ορεινή Ταξιαρχία, οι Ιερολοχίτες, η οργάνωση Χ κλπ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι οπλισμένοι κανονικά. Έτσι λοιπόν στρώθηκε ο δρόμος για αυτό που ονομάζουμε σήμερα "Λευκή Τρομοκρατία"


Έτσι λοιπόν την επόμενη μέρα παραιτούνται οι υπουργοί του ΕΑΜ που υπήρχαν στην τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και πλήθος κόσμου κατεβαίνει να διαμαρτυρηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν κοντά στις 250.000 κόσμου. Παρακάτω παραθέτω τη μαρτυρία του Νικόλαου Φαρμάκη όποιος ήταν παρών στην πορεία, πρώην ΧΙΤΗΣ και πρώην βουλευτής της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

“Όταν έφτασα στον Βασιλικό Κήπο χάλαγε ο κόσμος, ερχόντουσαν τότε[οι διαδηλωτές του ΕΑΜ], ερχόντουσαν απ' όλες τις πλευρές. Εμείς τότε είχαμε μια ταυτότητα που έλεγε «Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών, ο φέρων το παρών, μέλος της «Χ»», και μπαίνω μέσα στον περίβολο των παλιών ανακτόρων, έγιναν όλες οι εξακριβώσεις και μου λένε ανέβα επάνω στο παράθυρο δεξιά, είναι ένας χωροφύλακας. Θα καθήσεις δίπλα του και δε θα πυροβολήσετε μέχρις ότου αυτοί πατήσουν τον Άγνωστο. Όταν πατήσουν τον Άγνωστο, πυρ κατα βούληση. [...] Βλέπω λοιπόν στο μπαλκόνι ασκεπή τον Έβερτ με τρεις τέσσερις αλλούς αξιωματικούς. Ο Έβερτ είχε εδώ στη τσέπη του ένα μαντήλι και το βγάζει από την τσέπη του και το ξαναβάζει και ξαφνικά εμφανίζονται 45-55 αστυφύλακες [...] και πέφτει πυρ ομαδόν, χαλάει ο κόσμος...»


Αρα συνοψίζοντας μπορούμε να κάνουμε μια αναγωγή και στο παρόν. Δεν είναι τυχαίο που η αντιδημαρχος Αθηνών και εγγονή του Έβερτ κατονόμασε τους κομμουνιστές τρωκτικά και κατσαρίδες. Εξάλλου ο ίδιος της ο παππούς έδωσε την εντολή για να αρχίσει το ανελέητο σφυροκόπημα εναντίον των διαδηλωτών. 


Να θυμίσω στο σημείο αυτό μία άλλη εντολή του αρχιστράτηγου Σκόμπι η οποία δεν ήταν άλλη από την άμεση απελευθέρωση των 1.300 ταγματασφαλιτών που βρισκόντουσαν υπό περιορισμό στο Γουδί (για να δικαστούν για συνεργασία με τον Γερμανό κατακτητή), με σκοπό κυνηγήσουν τον ΕΛΑΣ και να γλυτώσουν τη χώρα από την "κομμουνιστική απειλή".


Είναι πάρα πολλά τα γεγονότα που έγιναν εκείνη την ημέρα και σίγουρα δεν μπορούν να συμπτυχθούν σε ένα άρθρο. Από την άλλη όμως χρέος μας είναι να μην αφήσουμε τη συλλογική μνήμη να σβήσει και να δώσουμε χώρο στους κάθε λογής καλοθελητές να παραχαράξουν την ιστορία. Παρατηρείται εξάλλου τον τελευταίο καιρό μία συντονισμένη προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες για την έναρξη του εμφυλίου στα θύματα και όχι στους πραγματικούς θύτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω