Το Ντοκιμαντέρ Tantura για την σφαγή των Παλαιστινίων το 1948





Νάκμπα (αραβικά: النكبة‎, κ. γρ. "καταστροφή", "κατακλυσμός"‎), γνωστή και ως Παλαιστινιακή Καταστροφή, ήταν η καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας και πατρίδας το 1948 και ο μόνιμος εκτοπισμός της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων Αράβων.Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο τα γεγονότα του 1948 όσο και τη συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινίων στα παλαιστινιακά εδάφη (στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας), καθώς και τη δίωξη και τον εκτοπισμό τους στα παλαιστινιακά εδάφη και σε παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την περιοχή.

Οι Ισραηλινοί αποκαλούσαν το 1948 την διάλυση της Παλαιστίνης ως "πόλεμο της Ανεξαρτησίας".
Στο παρακάτω ντοκιμαντέρ ακούμε τις μαρτυρίες Παλαιστίνιων και Ισραηλινών για τη διάλυση του Παλαιστινιακού λαού στο χωριό «Ταντούρα», καθώς καταγράφει τη σφαγή του παλαιστινιακού χωριού το 1948 στα χέρια της ισραηλινής κατοχής.Ο σκηνοθέτης, ο συγγραφέας και το συνεργείο του είναι όλοι Ισραηλινοί!

Μετά την κυκλοφορία του, τον Ιανουάριο του 2023, το ντοκιμαντέρ Tantura αντιμετώπισε εκτεταμένες ισραηλινές αντιδράσεις. Αυτό είναι φυσιολογικό όταν ξέρεις ότι ο σκηνοθέτης της είναι Ισραηλινός και ότι η ιδέα της ταινίας βασίζεται σε ακαδημαϊκή έρευνα που παρουσιάστηκε από άλλο Ισραηλινό. Εδώ έρχονται τα κεφάλαια μιας ενδιαφέρουσας υπόθεσης, ήρωας της οποίας είναι ένας Ισραηλινός φοιτητής που δεχόταν μεγάλη πίεση επειδή ήθελε να εξιστορήσει τα γεγονότα μιας σφαγής. Ζήτησε συγγνώμη και το πτυχίο του ακυρώθηκε, προτού η μεταπτυχιακή του διατριβή μετατραπεί στο ντοκιμαντέρ Ταντούρα.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω