Δημοτικές εκλογες στο ιστορικό Βραχώρι… αξίζει η ψήφος στο «Ανυπόταχτο Αγρίνιο»

Γράφει ο Σπύρος Αλεξίου, Συγγραφέας - Ιστορικός 




Εν μέσω θεομηνιών, ερήμωσης ολόκληρων περιοχών λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας, ψήφισης νομοσχεδίων που επιβάλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, ακρίβειας που γονατίζει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, golden boys που προσγειώνονται ως αλεξιπτωτιστές στην πολιτική ζωή… Έχουμε και εκλογές, στις 8 Οκτώβρη, για τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Υπάρχουν δύο εικόνες: η «μεγάλη» των ιλουστρασιόν φυλλαδίων, των λαμπερών χαμόγελων, των «μετεγγραφών» παραγόντων και της συναίνεσης των συστημικών πολιτικών δυνάμεων. Από την άλλη η «μικρή» εικόνα: της παρέμβασης αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων που επιδιώκουν να συσπειρώσουν το σύνολο των αριστερών δυνάμεων και τους αγωνιστές/ες, να διαμορφώσουν πόλους αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης των ιδεών και των αξιών της αριστεράς.

Ένα από τα σχήματα αυτά, με μεγάλη διαδρομή, είναι και το «Ανυπόταχτο Αγρίνιο». Για τη δράση του και τις προτάσεις του έχουν πολλά να πουν ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Μερμήγκης και οι συνυποψήφιοι/ες του. Από την πλευρά μου ήθελα να τονίσω μια πτυχή: Το «Ανυπόταχτο Αγρίνιο» σε αυτά τα δύσκολα χρόνια συνέχισε να δίνει τη μάχη των ιδεών, κόντρα στα κυρίαρχα ρεύματα. Δε δίστασε να συγκρουστεί με τα ιερά και τα όσια του «εθνικού αφηγήματος» και σε θέματα που καίνε, όπως η ιστορία της περιοχής.

Είχα την τιμή, προσκεκλημένος του «Ανυπόταχτου Αγρίνιου» να παρουσιάσω στην πόλη το βιβλίο μου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για την Επανάσταση του 1821» τις μέρες που συμπληρώνονταν 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Βραχωρίου. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία από τη μαζική ανταπόκριση, τη λαχτάρα για τη γόνιμη συζήτηση και πάνω από όλα την τόλμη ενός χώρου να βγάλει τους «σκελετούς από τη ντουλάπα», να μιλήσει για αυτά που πραγματικά συνέβησαν και αποκρύπτονται επιμελώς. 

Στην εποχή που τα Υπουργεία της Παιδείας και του Πολιτισμού έχουν μετατραπεί σε υπουργεία «σκοταδισμού», είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι φάροι αντίστασης στην κοινωνία, σε πόλεις και σε δήμους. Η ψήφος στο «Ανυπόταχτο Αγρίνιο» έχει πολιτική αξία για την αριστερά του αγώνα και της ενότητας αλλά και ιδεολογική αξία για την αριστερά της μάχης στον χώρο των ιδεών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω