Η αντιπολίτευση δεν συνδιοικεί μαζί σας, κ. Δήμαρχε



Επειδή στο προχθεσινό συμβούλιο, ο Δήμαρχος των Αγρινιωτών, επιχείρησε την απαξίωση του συνόλου των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλουμε να του επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Στις δημοκρατίες, κ. Δήμαρχε, εκτός από τις συναινέσεις, υπάρχουν και οι αντιθέσεις, και οι δυναμικές αντιθέσεις, και οι συγκρούσεις, και οι αποχωρήσεις. Παραμένει δικαίωμα κάθε παράταξης η όποια επιλογή. Και η όποια επιλογή μιας παράταξης δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα να απαξιώνει το σύνολο της αντιπολίτευσης ενός οργάνου, επειδή έτσι αυτός το αντιλαμβάνεται.

Η αντιπολίτευση δεν συνδιοικεί μαζί σας, κ. Δήμαρχε. Ούτε προτάσεις είναι υποχρεωμένη να κάνει, ούτε να συναινεί σε έργα, τα οποία άλλοι επιλέγουν για μας, όπως η πλειοψηφία των έργων που υλοποιούνται σήμερα στο Δήμο και τα οποία δεν προέκυψαν μέσα από κανέναν σχεδιασμό και καμία προτεραιοποίηση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά μας επιβλήθηκαν ως αναγκαία και απαραίτητα, επειδή έπρεπε να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ευρωπαϊκών μονόδρομων χρηματοδότησης. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε, ότι οι περίφημες αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» δημιούργησαν ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ κ.α.), με αποτέλεσμα να αντιμάχονται οι δήμοι μεταξύ τους, για το ποιος θα δει «χαΐρι και προκοπή».

Εάν επιθυμία μας ήταν να συνδιοικήσουμε τον γνωρίζαμε τον δρόμο. «Πεπατημένη», άλλωστε «η οδός» στο δήμο μας.

Το Ανυπότακτο Αγρίνιο, κ. Δήμαρχε, σε όλη την αυτοδιοικητική του διαδρομή στήριξε και υποστήριξε κάθε ζήτημα, που οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας επέβαλαν. Έφερε προτάσεις, διαμόρφωσε επιλογές, ακόμα κι αν δεν όφειλε να το κάνει, επειδή έκρινε ότι ήταν προς το συμφέρον της περιοχής και του Δήμου.

Τοποθετηθήκαμε, επίσης για κάθε ζήτημα που αφορούσε στις κεντρικές πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων της περιόδου της αυτοδιοικητικής μας ύπαρξης, ανεξάρτητα από το αν αφορούσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας ή όχι.

Και το κάναμε αυτό κ. Δήμαρχε, γιατί θεωρούμε ότι ο Δήμος των Αγρινιωτών δεν είναι τοποθετημένος μέσα σε κάποια «θαυματουργή γυάλα», για να θαυμάζει τον «θαυματοποιό» της, κάθε φορά που αυτός βγάζει «λαγούς» από το «καπέλο» του.

Σε μια τέτοια θέση επιθυμείτε, άραγε, να δείτε την αντιπολίτευση αυτού του Δήμου;

Ο δήμος των Αγρινιωτών, κ. Δήμαρχε, είναι ένας Δήμος σε κρίση παρά το δικό σας «Agrinio Dream». Και είναι σε κρίση που οδηγεί σε μαρασμό από τις κυρίαρχες πολιτικές αυτής της χώρας, τις οποίες, αν τις αγνοήσουμε, όλο και περισσότερο αυτές θα γιγαντώνονται και θα απομυζούν κάθε ικμάδα ζωής που μας έχει απομείνει.

Ξανασκεφτείτε λοιπόν, πριν φορέσετε  το «πλούσιο έργο» σας και αρχίσετε να το περιφέρετε από ενσταντανέ σε ενσταντανέ, για να ανακαλύψετε πόσα είναι εκείνα που δεν κάνατε, επειδή δεν μπορούσατε.

Ένα μικρό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών κοινοτήτων του Δήμου: κανένας σχεδιασμός και αγώνας γι’ αυτές παρά μόνο ρουσφέτια και πασαλείμματα. Καμιά πρωτοβουλία, καμία δημόσια διαβούλευση και λογοδοσία στους κατοίκους τους για την απαξίωση που βιώνουν, κυρίως κανένας αγώνας για να αλλάξει το καθεστώς συρρίκνωσης που καταγράφετε σ’ αυτές και το οποίο δυστυχώς, δεν είναι μόνο δημογραφικό.

Ποια είναι η γνώμη άραγε των συνδημοτών μας στη Δημοτική Ενότητα της Στράτου, της Κυψέλης, των Παρακαμπυλίων, των Θεστιέων κ.ο.κ., για το «πλούσιο» έργο σας; Αναρωτηθήκατε άραγε ποτέ;  Όχι η γνώμη της στιγμής, που κατασκευάζει εκλογικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ούτε η γνώμη των χειραψιών και των δημοσίων σχέσεων που ανταλλάσετε στις εκδηλώσεις και τις γιορτές που συμμετέχετε, αλλά η άλλη, η αντικειμενική, αυτή που μένει όταν τα «σόγια» των υποψηφίων και οι «παρέες» τους θεραπευτούν από τον εκλογικό τους πυρετό και οι περιοδικές συναντήσεις σας από την ευπρέπεια του στιγμιαίου χαιρετισμού, αντίστοιχα.

Ρητορική είναι η ερώτηση.

Και την απάντησή σας και τον αντίλογό σας τα γνωρίζουμε. Έχετε βέβαια κάθε δικαίωμα να τα επαναλάβετε, για όσους επιθυμούν να τα ακούσουν ξανά.

Εμάς θα μας επιτρέψετε να εστιάσουμε αλλού την προσοχή μας. Όχι στο πλούσιο έργο σας, αλλά στις μεγάλες σας «ανημπόριες», που καθόλου δεν αγωνιστήκατε να ανατρέψετε, γιατί αρκεστήκατε στα εύκολα.

Αυτά που εσείς δεν μπορείτε να μας προσφέρετε, κ. Δήμαρχε, εμείς οφείλουμε και να τα παλέψουμε και να τα πετύχουμε, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο Δήμαρχος αυτής της πόλης ή ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας.

Γιατί οι ζωές μας, ο πολιτισμός μας, οι αγωνίες μας και οι ανάγκες μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της τοπικής κοινωνίας και ο ορίζοντας για να μπορέσουν όλα αυτά να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν, είναι δική μας υπόθεση.

Και αυτό, κ. Δήμαρχε, είναι βαθιά αυτοδιοικητικό. Αν δεν είναι πρέπει να γίνει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω