Η γενοκτονία των Ποντίων κι ο εθνικισμός



Γράφει ο Θανάσης Καλαντζής

Η καταστροφή των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.

Για αυτή την εξόντωση, για αυτή την φρικτή μοίρα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτών ανθρώπων που ήρθαν να προστεθούν στις περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες νεκρούς των Ασσύριων (Νεστοριανοί Χριστιανοί) και το ενάμιση εκατομμύριο νεκρών των Αρμενίων υπάρχει ένας υπεύθυνος.

Ο εθνικισμός.

Ναι ο εθνικισμός.

Αυτή η ιδεολογία του μίσους, της διαστροφής της ανθρώπινης φύσης, ο εχθρός κάθε τι όμορφου, ελεύθερου και ανθρώπινου στον κόσμο.

Οι σφαγές αυτές έγιναν για να πεθάνει η Οθωμανική Αυτοκρατορία και να γεννηθεί το Τουρκικό κράτος. Έγιναν, υπό τις οδηγίες του Εμβέρ Πασά και του Ταλάτ Πασά, στενών συνεργατών των Γερμανών απεσταλμένων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που ήθελαν ένα δυνατό, ομοιογενές και συμπαγές κράτος ικανό να αντισταθεί τόσο στην απειλή των Ρώσων από τον βορά (που είχαν προνομιακή σχέση με τους Αρμένιους) όσο και των Άγγλων που μέσω των εντολοδόχων τους των Ελλήνων απειλούσαν το δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι Γερμανοί ινστρούχτορες του Βιασμού του Βελγίου έδωσαν τα φώτα τους και την τεχνογνωσία τους στα ευήκοα ώτα των Νεότουρκων.

Οι σφαγές, οι καταστροφές, οι βιασμοί, η υποδούλωση γυναικών και παιδιών όλα αυτά έγιναν με ένα και μόνο σκοπό: να γεννηθεί ένα νέο εθνικό κράτος από τις στάχτες μιας αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία, το κράτος διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρνείται ακόμη και σήμερα να δει την αλήθεια κατάματα, να αποδεχθεί το μέγεθος του τερατουργήματος και να ζητήσει - έστω και περισσότερο από έναν αιώνα μετά - συγγνώμη.

Όσο και αν αρνιέται κάποιος να δει την αλήθεια όμως, αυτή είναι εκεί, και θεριεύει με το βάρος εκατομμυρίων νεκρών.

Κι εμείς όμως πρέπει να καταλάβουμε μια άλλη αλήθεια που τόσο έντεχνα προσπαθούν κάποιοι να αποκρύψουν.

Αυτή η ιδεολογία του μίσους δεν γνωρίζει πατρίδα. Είναι σαν μια αρρώστια. Μολύνει τα πάντα.

Ο εθνικισμός δεν πρέπει να σηκώσει ποτέ ξανά κεφάλι.

Ποτέ και πουθενά, για να μην έχουμε πάλι εκατομμύρια νεκρούς.

Αμήν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω