Το ματωμένο μνημόσυνο

 Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης


Σαράντα μέρες μετά το μεγάλο μακελειό στο Μπλόκο της Κοκκινιάς  που έγινε στις 17 Αυγούστου 1944, η προσφυγική συνοικία  μετρούσε της πληγές της . Δεν ήταν μικρές ,και δεν ήταν δυνατόν να ξεχαστούν . 

Πώς να ξεχαστούν άραγε οι 315 εκτελεσμένοι;  Πώς να ξεχαστούν οι οκτώ χιλιάδες μαντρωμένοι στο Χαϊδάρι , και  οι 1800 σταλμένοι στα στρατόπεδα-κάτεργα  της Γερμανίας. ; 

 Σαράντα μέρες μετά όπως συνηθίζεται, στις 24 Σεπτεμβρίου οι συγγενείς οργάνωσαν  μνημόσυνο για να  τιμήσουν  τους νεκρούς  . Κόσμος πολύς έσπευσε και δεν ήταν μόνο από την περιοχή της Κοκκινιάς αλλά και από άλλες περιοχές  της Αθήνας. 

Όμως τα ανθρωπόμορφα κτήνη της Ναζιστικής φρίκης ,και οι  Γερμανοτσολιάδες του Ράλλη δεν είχαν χορτάσει με το αίμα της 17ης Αυγούστου .Ύπουλα και κρυφά είχαν στήσει τα πολυβόλα τους στους γύρω λόφους και περίμεναν. Ο τοπικός εφεδρικός ΕΛΑΣ δεν είχε σκεφτεί να πάρει τα κατάλληλα μέτρα . Δεν το περίμεναν , δεν το χωρούσε ανθρώπινος νους ότι θα χτυπήσουν το μνημόσυνο  .Με το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης και την στιγμή που ο κόσμος ήταν ακόμα  συγκεντρωμένος στην πλατεία της Οσίας Ξένης,τα πολυβόλα άρχισαν να ξερνούν θάνατο.


Χωρίς λόγο , χωρίς δισταγμό θέρισαν ακόμα μία φορά ζωές. Απολογισμός 10 νεκροί και 35 τραυματίες .Στο μνημόσυνο  είχε πάει να τιμήσει τους νεκρούς αλλά και να φωτογραφήσει την εκδήλωση, ο ΕΑΜίτης ζωγράφος και ηθοποιός Μιχάλης Νικολινάκος ο οποίος κατάφερε να φωτογραφήσει τους νεκρούς της πλατείας. Το έγκλημα στο μνημόσυνο δεν είναι αρκετά γνωστό , επισκιάζεται από το έγκλημα του Μπλόκου . Είναι ένα ακόμα  έγκλημα που δεν το διδαχτήκαμε εμείς και τα παιδιά μας.  

Υπήρχε λόγος . Οι μετακατοχικές κυβερνήσεις της δεξιάς απορρόφησαν τους δοσίλογους, τους εγκληματίες και τους μαυραγορίτες .Έπρεπε να ξεχαστούν τα εγκληματά τους .Ο Διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας Αθηνών Συνταγματάρχης Πλυτζανόπουλος   αθωώθηκε στην δίκη που έγινε τον Μάρτιο του 47 και πήρε μάλιστα προαγωγή  με τον βαθμό του Υποστρατήγου .

 Η μεγάλη πρόκληση ήταν όταν οι χουντικοί συνταγματάρχες που αρκετοί από αυτούς υπηρέτησαν τα Τάγματα Ασφαλείας, διόρισαν Δήμαρχο της Κοκκινιάς τον ανιψιό του Πλυτζανόπουλου. 

 Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο 4 δείχνει πως για δεκαετίες οι Δεξιές κυβερνήσεις  διαστρέβλωναν  την πραγματικότητα. Τα θύματα παρουσιάζονται σαν θύτες. 






Πηγή: ΣΙΜΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω