Η επιχωματώσεις της λίμνης και τα αναπάντητα ερωτήματα του Δήμου




Όταν τολμήσαμε το Νοέμβριο να κάνουμε μια ερώτηση εδώ στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ως είχαμε υποχρέωση απ' αφορμή την ανάρτηση που έκανε ο κατ' εξοχήν ειδικός, ο επιστημονικά υπεύθυνος του φορέα διαχείρισης και αυτού του οικοσυστήματος μεταξύ άλλων, συντοπίτης μας Γιάννης Σελιμας  για τις παράνομες επιχωματώσεις και τα σκουπίδια που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία της λίμνης Τριχωνίδας. εισπράξαμε απαξιωτικές απαντήσεις (με βαρείς χαρακτηρισμούς) για το δήθεν ενδιαφέρον μας σε αντίθεση με τον φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου που δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση. Να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η πολύπαθη λίμνη Τριχωνίδα που σε κάθε προεκλογική περίοδο κοσμεί τα ιλουστρασιόν φυλλάδια των υποψηφίων δημάρχων ως το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα για ήπιες, πράσινες, έξυπνες και δεν συμμαζεύεται αναπτύξεις είναι εδώ για να μας θυμίζει την χαοτική απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων από όλους τους ιθύνοντες.  

Παρακάτω η ανακοίνωση του φορέα

"Ο φορέας διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου έχει ήδη αποστείλει 7 έγγραφα που αφορούν την μόλυνση του περιβάλλοντος της λίμνης και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί κανένα.

Τα έγγραφα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων προς τον Δήμο Αγρινίου είναι τα εξής:


O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ως υπεύθυνος για την διοίκηση & διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού όσο και σχεδόν όλων των περιοχών Natura του νομού Αιτωλοακαρνανίας θα ήθελε να ευχαριστήσει το Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το εκτενές ρεπορτάζ που παρουσίασε με θέμα « Κίνδυνοι και απειλές για τον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας.


Επίσης θα ήθελε να ευχαριστήσει τα ειδησεογραφικά πόρταλ που το αναδημοσίευσαν www.thecaller.gr, www.dasarxeio.com ,www.mixanitouxronou.gr και www.gazzetta.gr που του έδωσαν μια πανελλήνια διάσταση ευαισθητοποιώντας τους πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της βιοποικιλότητας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων ως θεσμός της Ελληνική Πολιτείας και εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα ήθελε να διευκρινίσει πως έχει αποστείλει αρμοδίως για το ζήτημα των επιχωματώσεων έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές ( Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , Δήμο Αγρινίου) από τις 25/11/ 2020 με επιβεβαίωση λήψης από τους αποδέκτες.


Σε σχέση με τις απορρίψεις αδρανών υλικών και την διάχυση απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη της Τριχωνίδας έχει αποστείλει σειρά εγγράφων προς τον Δήμο Αγρινίου τα οποία εως σήμερα παραμένουν αναπάντητα.


Ο Φορέας, παραθέτει το θέμα των εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλου και ημερομηνίες αποστολής όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει από την γραμματεία του Φορέα Διαχείρισης καθώς σύμφωνα με την σύμβαση του Άαρχους κάθε περιβαλλοντική πληροφορία είναι δημόσια.


Συγκεκριμένα η Σύμβαση αναφέρει «Στο πεδίο του περιβάλλοντος, η ευρύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και η συμμετοχή του κοινού βελτιώνουν την ποιότητα και εφαρμογή των αποφάσεων, συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για περιβαλλοντικά ζητήματα, παρέχουν στο κοινό την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις και ανησυχίες του και διευκολύνουν τις δημόσιες αρχές στο να λάβουν υπόψη τις θέσεις της κοινωνίας το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης της οποίας ενδεχομένως επηρεάζεται από συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές.


Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό προωθείται η υπευθυνότητα και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, ενώ ενισχύεται και η υποστήριξη του κοινού για αποφάσεις σχετικές με το περιβάλλον»


Τα έγγραφα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων προς τον Δήμο Αγρινίου είναι τα εξής:



1. Επιχωμάτωση και αποξήλωση καλαμιών στην Λίμνη Τριχωνίδα, αριθμός πρωτοκόλλου, 23-4-2019/10943

2. Νέες επιχωματώσεις στην Λίμνη Τριχωνίδα, αρ. πρωτ25-4-2019/ 10950

3. Εύρεση παλαιών εγκαταστάσεων εντός περιοχής Natura 2000, αρ. πρωτ11-6-2019/ 11061

4. Ρίψη αδρανών υλιικών και απορριμμάτων εντός περιοχής Natura 2000,αρ.πρωτ 23-4-2019/10944

5. Νέα Ρίψη αδρανών υλικών και απορριμμάτων εντός περιοχής Natura 2000, αρ.πρωτ25-4-2019/ 10951

6. Ρίψη αδρανών υλικών στην Τριχωνίδα, αρ. πρωτ29-10-2020/ 12297

7. Επιχωμάτωση λίμνης Τριχωνίδας από αντιπλημμυρικά έργα,25-11-2020, αρ. πρωτ 12349."

Ελπίζουμε αυτή την φορά ο Δήμος να απαντήσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ' ότι σε μας αφού εδώ μιλάμε για τον θεσμικό φορέα προστασίας της Λίμνης, ο οποίος έχει δώσει στο θέμα μέσω δημοσιευμάτων πανελλήνια έκταση. 

Λαϊκή συνέλευση Ανυπότακτο Αγρινιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στης γης την άκρη ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ

Το Podcast του Ανυπότακτου ΕΠ.2

Δοσίλογοι του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (video)