1962: Δολοφονία του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου στην εξέγερση των καπνοπαραγωγών στη Κυψέλη



Σαν σήμερα
8 Σεπτεμβρίου 1962

Την 8η Σεπτεμβρίου του 1962, ημέρα Σάββατο, οι καπνοπαργωγοί του Ξηρομέρου και του Βάλτου μαζί με τα γυναικόπαιδά τους κατέλαβαν την Εθνική οδό Αμφιλοχίας – Αγρινίου σε δύο σημεία: Το πρώτο και κύριο σημείο ήταν η τοποθεσία «Σαμάρι» κοντά στο χωριό Στάνου και το δεύτερο, η γέφυρα της Σφήνας. Έτσι διακόπηκε η συγκοινωνία από Αθήνα προς Γιάννενα και αντιστρόφως. Αίτημα των παραγωγών ήταν η δίκαιη αμοιβή του προϊόντος του μόχθου τους.

Μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής είχε συγκεντρωθεί στο χώρο της διαδήλωσης των αγροτών. Κατά το μεσημέρι κάλεσαν τους αγρότες να διαλυθούν. Οι αγρότες δήλωσαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους δεν θα αποχωρίσουν και τόνισαν ότι θα παλέψουν για τη δικαίωσή τους. Στην άρνηση των παραγωγών οι χωροφύλακες απαντούν με δακρυγόνα και καπνογόνα. Συγχρόνως επιτίθενται με κλομπς. Οι καπνοπαραγωγοί αμύνονται με πέτρες και παλούκια. Τότε δόθηκε η διαταγή «Πυρ!» και ρίχτηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Γίνεται χαμός εκεί στη γέφυρα της Σφήνας, το νέο Κιλελέρ της αγροτιάς!

Περίπου 80 μέτρα δεξιά από τη γέφυρα πέφτει νεκρός ο Δημήτριος Κ. Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα βρήκε το παλληκάρι στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε ότι είδαν χωροφύλακα να γονατίζει, να σημαδεύει και να πυροβολεί.
Στις 4:00 το πρωί του Σαββάτου, 8 Σεπτεμβρίου 1962, οι καμπάνες των εκκλησιών στα καπνοχώρια του Ξηρομέρου και του Βάλτου έδωσαν, σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, το σύνθημα της εκκίνησης του συλλαλητηρίου και οι καπνοπαραγωγοί άρχισαν να καταλαμβάνουν το οδό-στρωμα της Εθνικής οδού Αγρινίου – Αμφιλοχίας σε δύο σημεία. Πεντακόσιοι (500) αγρότες περίπου, κατέλαβαν τη γέφυρα στο χωριό Σφήνα (σημερινή Κυψέλη), ενώ παραπάνω από 3.500 περίπου, «μπήκαν» στην Εθνική οδό, λίγο νοτιότερα της Αμφιλοχίας, στο ύψος του χωριού Στάνος, στη Θέση «Σαμάρι».

Από τις πρώτες κιόλας ώρες κατέφθασαν και στα δύο μπλόκα ισχυρές δυνάμεις της χωροφυλακής, καθώς και το σύνολο σχεδόν της κρατικής εξουσίας της περιοχής. Ανάμεσά τους ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Μήλλιος, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μεσολογγίου Δημόπουλος, ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου Αθανάσιος Πέταλας, ο βουλευτής της ΕΡΕ, Νικόλαος Φαρμάκης[3], ο ανώτερος διοικητής της Χωροφυλακής, συνταγματάρχης Βινιαράκης, και ο διοικητής της διεύθυνσης Ακαρνανίας, συνταγματάρχης Σκαντάρης.

Ακούστε το σχετικό podcast πατώντας κλικ στον παρακάτω player 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ιδιωτικό και το δημόσιο

Ο τόπος μου;

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από τα κάτω