Ας βάλουμε εμείς στην ατζέντα τους τις δικές μας ανάγκες

 Γράφει ο Στέλιος Μερμίγκης 



Ο κύριος Αρκουμανέας ο οποίος πριν ένα χρόνο δήλωνε για τον κορονοιο ότι  «Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. ‘Αρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι» ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του ΕΟΔΥ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αντικατέστησε τον καθηγητή χειρουργικής του Λαϊκού Νοσοκομείου και δυστυχώς μακαρίτη πια Θεόφιλο Ροζεμπεργκ ο οποίος ήταν ο ιδρυτής των γιατρών του κόσμου και γύρισε όλα τα καυτά μέτωπα του πλανήτη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Άνθρωπος δηλαδή με τεράστια εμπειρία να αντιμετωπίζει κρίσιμες καταστάσεις. Τα γράφω αυτά για να αντιληφθούμε πως εννοούν την αριστεία οι κυβερνώντες.

Σαν σήμερα είχαμε πριν από ένα χρόνο την καταγραφή του πρώτου θετικού κρούσματος και επίσημα την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Θυμάμαι την χαρακτηριστική άνεση τους και τις δηλώσεις τους ώστε να μην ανησυχούμε όχι μόνο γιατί θεωρούσαν ότι είναι κάτι απλό και διαχειρίσιμο αλλά και γιατί το ΕΣΥ ήταν απόλυτα προετοιμασμένο και θωρακισμένο να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εκείνες τις μέρες και για αρκετό διάστημα συνέβησαν τα εξής τραγελαφικά περιστατικά. 

Όχι δεν θα γράψω για τις κλίνες ΜΕΘ και το απαιτούμενο προσωπικό που δεν υπήρχε και εξακολουθεί να μην υπάρχει. Απλά θα θυμίσω μερικά από τα τραγελαφικά που συνέβαιναν τότε στο κατά τ' άλλα θωρακισμένο σύστημα υγείας μας. Τα νοσοκομεία μας βρέθηκαν σε ανεπάρκεια υλικών όπως αντισηπτικά, μάσκες, και τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας. Απλά φθηνά αλλά τόσο χρήσιμα και αναγκαία υλικά. Ταυτόχρονα δεν φρόντισαν να βάλουν μια απλή αυτόνομη τηλεφωνική γραμμή στον ΕΟΔΥ για τα νοσοκομεία ώστε οι γιατροί που χρειαζόταν το πρώτο καιρό κατευθυντήριες οδηγίες να μην περιμένουν στο ακουστικό τους έως και 45 λεπτά. Οι άνθρωποι που έδιναν τις οδηγίες τον πρώτο καιρό δεν ήταν γιατροί αλλά κάποιοι ανειδίκευτοι όπου διάβαζαν τις οδηγίες μέσα από μια οθόνη. Δεν φρόντισαν να δώσουν μια ταξιδιωτική οδηγία για όσους έρχονται από το εξωτερικό ώστε να θεωρούνται ύποπτα περιστατικά και να μπαίνουν σε καραντίνα ή έστω όσοι είχαν συμπτώματα να αντιμετωπίζονται ως τέτοια. 

Οι απαντήσεις τότε ότι μόνο η Κίνα ήταν στις οδηγίες οδήγησαν στους ταξιδιώτες που επέστρεφαν πχ από τους άγιους τόπους και είχαν συπτωματα τα οποία περιγράφονταν από τους γιατρούς που τους εξέταζαν και επέμεναν να γίνουν τα απαιτούμενα τεστ αλλά οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τους αμφισβητούσαν. Απλές λοιπόν κινήσεις χωρίς κόστος όπου θα έδειχναν ότι διέθεταν την απαραίτητη ετοιμότητα, την εγρήγορση, τα αντανακλαστικά και κυρίως την έγνοια τους για τον κόσμο. Μετά από ένα χρόνο και τα μακάβρια χειροπιαστά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα όχι μόνο στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και στα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα, μπορούμε να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ποιες είναι οι έγνοιες τους και οι προτεραιότητες τους. Το δικό μας χρέος είναι πια να βάλουμε εμείς στην ατζέντα τους τις δικές μας ανάγκες.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Podcast του Ανυπότακτου ΕΠ.2

Δοσίλογοι του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (video)

Podcast του Ανυπότακτου ΕΠ3